Tehnologie si materiale:

RTM – RTM LIGHT

Injectie in vid

Denumita si injectia cu ajutorul vidului, la presiuni scazute sau mari, RTM (Resin Transfer Moulding)-ul este o tehnologie care prin utilizarea ei a adus o imbunatatire extraordinara atat calitatii cat si cadentei productiei, in comparatie cu procedeul laminarii manuale si proiectiei simultane. Astfel se poate realiza o piesa completa la un interval de pana la 6- 8 ori mai mic fata de procedeele clasice, obtinandu-se o productivitate crescuta, motivata de necesitatea realizarii unor serii medii sau mari de piese.

Injectia in matrita inchisa cu ajutorul vidului

Fibra de sticla este asezata in matrita, luand forma acesteia si implicit a piesei ce trebuie obtinuta. O a 2-a matrita (tata) este apoi prinsa peste prima (matrita mama), iar rasina este injectata in cavitatea astfel obtinuta. Se poate aplica o pompa de vid pentru a forta impregnarea totala a tesaturii de fibra de sticla. Odata impregnata tesatura, orificiile de injectie a rasinii sunt inchise si se lasa piesa la polimerizat. Atat injectia cat si polimerizarea se pot face la temperatura ambientala cat si la temperaturi mai mari, de exemplu in cuptor. In general se pot folosi rasini poliesterice, epoxidice, vinilesterice si fenolice.

Principalele avantaje le constituie obtinerea pieselor cu continut crescut de fibra avand implicit proprietati mecanice imbunatatite si goluri de aer reduse, un bun control al mediului atat pentru sanatatea cat si pentru siguranta operatorilor, reduceri ale costurilor de productie pentru piesele mari cu forme simple. Inconvenientul principal il constituie costul ridicat al utilajelor, riscul crescut de aparitie a marcajului la piesele cu finisare gelcoat, zone neimpregnate care pot duce la rebutul pieselor, totul depinzand de instruirea personalului.

Aplicatiile tipice le constituite piesele complexe pentru industria aviatica si de automobile, scaune pentru trenuri etc.